Biografi

Med nyfikenhet och med konstnärliga uttryck experimenteras långa undersökande pianoslingor fram tillsammans med nya ljud. Kompositören och pianisten Sofia Emelia uppträder i olika konstellationer.

Sofia Emelia har spelat piano i hela sitt liv, började i kör vid elva års ålder och startade med att skriva egen musik som femtonåring. Vid studierna av Musikvetenskap vid Uppsala Universitet och Arrangering av tiostämmig symfonisats enligt Mozarts modell vid Institutionen för musikvetenskap, Uppsala Universitet har både teoretiska och praktiska kunskaper kommit till nytta inför musikskapandet.

”Anledningen till varför jag spelar piano och det är från pianot ny musik träder fram är för att skapa tillfälle att hamna i en meditativ känsla av närvaro, lugn stämning och komma in i ett skönt kreativt flow”.

”Jag hade tagit en paus från musiken och år 2014 bestämde jag mig för att använda musiken som min avslappning, jag behövde lugn och någon sort av meditation, fokus låg på att bli bättre på att lyssna inåt. Inga andra krav skulle finnas. Jag satt vid pianot och improviserade. Efter två år fanns det helt plötsligt ett färdigt musikstycke som nu heter Desire, en helt ny stil från tidigare låtskrivande. Det blev riktlinjen för Sofia Emelias emotionella och meditativt sökande klanger. Om musiken kan inspirera andra att känna lugn är jag tacksam över att få dela den med fler”.